Problemer med mus i dit hjem? -Sådan slipper du af med dem!

Mus er et voksende problem i Danmark

mus

Kendetegn ved musen

Når vi snakker mus i Danmark findes der 3 forskellige arter, Husmusen, Halsbåndmusen og Rødmusen. 

Husmusen:

Husmusens krop bliver normalt 8-10cm lange og findes i to racer, en helt mørkegrå mest udbredt i Sydjylland, og en mus med et ligeledes mørkegråt hoved og ryg men en lysere underkrop. I sommerhalvåret er Husmusen at finde i folks haver, marker eller parker. Når vi når august-september søger næsten alle mus indendøre for at overvintre i varmen. Husmus kan formere sig hele året rundt, og får normalt 5-6 kuld a 4-8 unger.

Halsbåndmusen:

Halsbåndmusen er mørkebrun på oversiden men hvid på maven bortset fra et brunt bånd, deraf Halsbåndmus. Hoved og krop måler 10-12cm og halen er noget længere. Den er mest hyppig i skove men kan også findes i folks haver i tætte buske og træer. Halsbåndmus bliver ude hele året og søger derfor ikke ind for at overvintre. De vil dog forsøge at invadere dit hjem, dette i takt med at deres fødeforråd opbruges. 

Rødmusen:

Rødmusen er kendt for sin karakteristiske rødbrune pels, kortere hale og kortere ører end de to andre. Rødmusen kan blive mellem 8-14cm lang minus hale, og er et af Danmarks mest almindelige pattedyr. Rødmusen er mere planteædende end de to andre men kan dog også leve af det samme. De holder sig oftest udendøre og ses derfor sjældent i folks hjem.

Mus er meget dygtige til at finde smuthuller i din bolig, og en mus skal ikke bruge mere end 7-10mm for at kunne trænge igennem. Husmusen kan springe op til 30cm og Halsbåndmusen kan springe op til 1m.

 

Hvor stor skade kan mus gøre?

 

Skader efter mus

Gode råd til forebyggelse af museangreb

Først og fremmest er der en ting du skal sikre dig, og det er at alle kloakker og afløb er udført korrekt og tætte. Det er også vigtigt at dit tag, dine vinduer og døre er hele, tætte og uden sprækker eller revner. Derudover skal du sikre dig at ventilationsriste i mur og sokkel er hele og lavet af et materiale rotter ikke kan gnave sig igennem, som f.eks. galvaniseret stål. 

Det kan også være en fordel at få installeret rottespærrer, der forhindre rotten i at trænge forbi. Prisen kan variere fra 1000-7500kr, da det kræver en rotteautorisation at installere. 

Har du høns. kaniner eller lignende bør du rottesikre deres bure/huse, samt at du bør købe en rottesikret foderbeholder. Det kan også være en fordel at fjerne træer eller anden vækst fra husmuren så rotten ikke kan trænge ind på dit loft. Som minimum bør der være 80cm fra vækster til tagrende. Undgå desuden at smide spiseligt affald i din have eller en kompost og undgå fodring af fugle efter mørkets frembrud. 

Kort fortalt kan du gøre følgende: 

  1. Sørg for at kloakker og afløb er intakte.
  2. Få en kloakmester til at lave en inspektion, dette koster normalt 2000-2500kr.
  3. Overlad kloakarbejde til en autoriseret VVS’er.
  4. Få installeret en rottespærre i dine afløb.
  5. Monter metallet over faldstammeudluftning.
  6. Aldrig efterlad kloakrørene og faldstammer åbne.
  7. Altid luk gamle ubenyttede kloakrør til.
  8. Skru metalriste i gulvafløb fast.
  9. Undgå affaldsbunker i og omkring din bolig.
  10. Sørg for at dine vinduer sidder helt tæt til karmen.

Hvad så hvis jeg har mus?

 

Anbefalede produkter til bekæmpelse af mus

Der findes en del forskellige produkter til alternativ bekæmpelse af rotter. Mest populær er den klassiske smækfælde. Der findes flere typer af smækfælder, og de har mere eller mindre alle den samme funktion og effekt. Vi selv foretrækker en fælde af træ eller plastik da den kolde metal kan afskrække rotten. 

Man kan også købe mekaniske eller elektroniske rottefælder. Det smarte ved disse er at man ikke behøver at tømme fælden eller opsætte den igen efter én fangst. Vi vil klart anbefale Good Nature A24, som er et super effektiv og smart produkt der kan dræbe op til 24 mus eller rotter på én CO2 patron uden at skulle tømmes. Fælden er en meget human og hurtigt død til rotten og vil derefter blive spist af andre rovdyr uden chance for sekundærforgiftning.

Alternativt kan en flerfangstfælde også bruges. Her er det muligt at fange flere rotter på én gang, på en meget sikker og human måde. 

Vi anbefaler brug af lokkemad til at øge fangsten i disse fælder.

Har du derimod en gyldig R1 eller R2 Rotteautorisation kan du købe rottegift her på Billigskadedyr.dk.

Vi anbefaler at starte med en gifttype af den lave grad som det første, her er der tale om hhv. Racumin og Rozol. Skulle der dog være opstået resistens overfor disse typer af gift kan gift af 2. grad anvendes.

1.Generation: Chlorophacinon / Coumetetralyl

2. Generation: Bromadiolon, Difenacoum, Brodifacoum / Flocoumafen / Difethialon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *