Rotter & Mus: En hurtig guide! Hvad er forskellen?

Hvis du har rotter kan du være 100% sikker på at du ikke også har mus. Hverken rotter eller mus trives og rotten vil som hovedregel altid skræmme alle mus væk.

Både mus og rotter er utrolig smittefarlig og kan indeholde op mod 55 sygdomme hvoraf flere kan være livsfarlige. Hold derfor godt øje med ekskrementer, urin samt brune mærker i og omkring din bolig.

Er du i tvivl om hvad forskellen på mus og rotter er? Følg vores hurtige guide her!

For at sikre den bedste bekæmpelse er det vigtigt at du ved om det er en rotte eller en mus du har med at gøre.

Den første og mest væsentlige forskel er størrelsen, en rotte er meget større end en mus. Her er en hurtig tabel:MusRotte

Samlet længde:

Kropslængde:

Halelængde:

Vægt:

Farve:

Haletykkelse:


ca. 10-25cm

ca. 8-13cm

ca. 3-12cm

ca. 12g-45g

Brun eller grå

Samme tykkelse mod enden


ca. 32-52cm

ca. 15-29cm

ca. 17-23cm

ca. 200g-450g

Brun eller sort

Bliver tyndere mod enden

Se den fortsatte guide under. Se mere på Borger.dk om gode råd til skadedyr.


Afføring

En anden måde at finde ud af hvorvidt det er en rotte eller en mus du har med at gøre er ved at kigge på deres afføring. En rottes afføring er mellem 15-17mm lange og ca 6mm brede. Hvorimod en mus' afføring har samme tykkelse som spidsen på en kuglepen og er ca. 3-5mm lange. Lig dog også mærke til hvor afføringen ligger. Afføringen fra en rotte ligger mere gemt og spidser til i den ene ende. Hvorimod en mus ligger sin afføring overalt hvor den går. Desuden lugter en rottes afføring meget mere end en mus'.

Fodaftryk

Dernæst kan man se på de fodaftryk i eller omkring boligen hvorvidt det er en mus eller rotte. En rottes fødder måler op til 2,5cm i længde hvor en mus' fødder kun måler ca 1cm. Det vil være en fordel at drysse mel ud der hvor du har haft aktivitet, derved kan du se på aftrykkende hvilken gnaver det er. Oftest kan man se at halen er blevet trukket gennem melet hvis det er en rotte.

Huller

Hold altid øje med umotiverede huller i din græsplæne. Huller uden en jordbunke ved siden af er et tegn på rotter. Mus kan komme igennem huller på 1cm og rotter kan komme igennem huller på 2cm i diameter, så hold øje med huller omkring din bolig.

Tandmærker

Har du mistanke om at der er gnavere i et vidst område kan du ligge en tyk skive margarine ud. Hold derefter øje med tandmærker i margarinen. Det nedre tandsæt mål 3mm fra hjørnetand til hjørnetand.