Mus:

Generelt set er der kun 2 slags mus man typisk ser i og omkring bebyggelse, (Mus musculus) bedre kendt som husmusen eller halsbåndsmusen (Apodemus flavicollis). Der findes andre arter men de forvilder sig sjældent ind i bebyggelses områder da de ikke kan trives her.

Husmusen findes i to typer, en fuldstændig mørkegrå og en mørkegrå med en lys mave.
Musen er som regel omkring 12-18cm lang inkl. dens hale.

Halsbåndmusen er mørkebrun med en lys mave, og et brunt bånd omkring halsen, deraf halsbåndmusen. Denne er lidt større end husmusen, da den kan blive op mod 30cm lang.

Disse mus opholder sig generelt i og omkring skove, parker, buske eller marker.

Ligesom rotter vil de fleste husmus forsøge at overvintre indendørs da de kan formere sig hele året rundt. Dog ikke halsbåndmusen, denne type venter til de igen er ude i det fri før de igen begynde at yngle.

Mus kan som rotter få hundredvis af unger på et år, hvis de kan formere sig hele året rundt vel og mærket. De kan nemlig få et nyt kuld ca. 5-6 gange om året med ca. 6-10 unger i hvert kuld.

Mus er generelt ret smidige og agile. En mus kan som hovedregel komme igennem et hul på 7mm og klatre op i høje etagebyggerier. De kan overleve i lang tid uden væske men skal bruge mad for at overleve. De er altædende men søger som regel efter korn, frø og nødder.