Rotter:
I Danmark er det oftest kun en art af rotter der er tale om, den brune rotte (Rattus norvegcus) også kendt som vandrerotten.
Få gange vil man støde på den sorte rotte (Rattus rattus) eller bedre kendt som husrotten eller pestrotten. Husrotten lever normalvis kun i lande sydpå men af og til vil de kunne blive fragtet herop i kasser med fx fødevarer.
Vandrerotten er i gennemsnit ca. 45 cm lang, hvor af dens hale udgør ca. 20 cm. Vandrerotten vejer som omkring 250-300 gram for en han og som regel er hunnen lidt mindre. Den største rotte fanget i Danmark vejede 545 gram.
Rottens adfærd:
Rotten kan formere sig hele året rundt, og får i gennemsnit 4-5 kuld om året, med alt fra 6 til 12 unger i hvert kuld. Så to rotter kan altså formere sig til mere end 800 rotter på et år.
Rotter bygger deres reder af materiale som papir, halm, blade og generelt alt plastik.
Rotter skal bruge vand og mad for at overleve og lever generelt af alt. De foretrækker dog korn, nødder og den slags. Mange tror at rotter elsker kloakvand da de bor dernede, men det er faktisk ikke helt sandt. Rotter elsker friskt vand der er mindre surt, så hvis du har friskt vand stående udenfor kan det altså tiltrække rotter.
En rotte er i stand til at komme igennem stort set alt så længe dens tænder kan få fat og at det er blødere end marmor. En rottes tænder vokser med ca. 1cm om måneden, hvilket betyder at de bliver nød til at gnave i ting for at slibe deres tænder ned. Hvilket vil resultere i at de ikke længere kan indtage føde og derfor vil dø.
En voksen rotte kan hoppe over en meter lodret op, og kan komme igennem et hul på mindre end 2 cm. En rotte kan derfor godt kravle under en dør eller lign. Rotter kan svømme, dykke og klatre, hvilket åbner en del muligheder for rottens indtrængen i dit hjem.
En voksen rotte kan løfte op til 3 gange dens egen vægt, hvilket betyder at en rotte uden problemer kan løfte risten ude på dit badeværelse hvis den ikke sidder ordenligt fast.