Problemer med hvepse? – Her er alt du bør vide!

Hvepse er et insekt i Danmark, som man ofte ser, og som mange mennesker føler sig generet af om sommeren. Her fås gode råd til at komme hvepse-irritationen til værks.
hvepse

Hvad er en hveps? Og hvorfor er den et problem i Danmark?

En hveps, også kendt som en almindelig gedehams, er en del af ordenen ”årevinger”, som man kalder en gedehams. Selve ’gedehams’ er den fælles betegnelse for familien, som indebærer flere forskellige arter af hvepse. Den hveps, som man ofte ser i sin have er den ”almindelige hveps” og derfor den mest almindelige hvepseart i Danmark.

 

Kendetegn ved hvepsen:

Man kan kende hvepsen på dens sorte og gule farve, samtidig med at den har en stor bagkrop, hvorpå der ses et mønster af sorte trekanter og to prikker på hver side af disse, og så har hvepsen en lille forkrop. På bagkroppen kan man bagerst se hvepsens brod, hvilket bier også har. Forskellen er, at biens brod har modhager, og den dør, så snart den har stukket én gang. Hvepsen derimod, dens brod har ingen modhager, og den kan stikke flere gange uden at dø.
Ved et stik herfra, indføres der via. brodden gift til at skade eller lamme offeret.
Hvepsens størrelse er typisk mellem 10-20 mm. lange.

hveps eller bi?

Hvepsens samfund:

Gedehamsen, altså alle arterne af hvepse, lever i et samfund bestående af mellem 3-tusinde arbejdende gedehamse. I nogle ekstreme tilfælde ses det, at der kan være op til 50 tusinde gedehamse i ét bo.
Gedehamsenes bo er delt op i forskellige arbejdsområder. Disse omfatter generelt rengøring af celler, bygning af boet, fodre larverne, hente føde og. omsorg af deres dronning.

På sensommeren udvikles der frugtbare hunner, og disse bliver senere den nye generations dronninger. Her dør den gamle dronning hen på efteråret, og det er kun de nye frugtbare hunner, som overlever vinteren. Hunnerne klare vinteren ved at ”overvintre” i gammelt træ, mås eller i din bolig.

Hannerne derimod søger oftest ud for at finde et andet bo med frugtbare hunner, hvilket de gør for at undgå indavl.

Hannerne kaldes også for ’droner’.

FUN FACT:

Man kan også opleve, at hvis man har brændeovn og fyrer med træ, så kan de nye dronninger godt gemme sig i det træ, man henter ind, og når de kommer ind i varmen, så vågner de op og begynder at flyve rundt, fordi de tror at nu er det forår pga. det varme rum.

Er hvepse farlige? Derfor er det vigtigt at få dem bekæmpet

Hvepse er ofte med til at give lignende dyr så som bier og gedehamse et dårligt ry, da de modsat de andre kan være meget aggressive.

Hvepse bliver hurtigt provokeret og føler sig truet, når fremmede nærmer sig deres koloni eller hurtige bevægelser. Derfor er ET GODT RÅD: det er bedst at undgå at gå i panik og vifte med armene, når en hveps nærmer sig.
Når en hveps har stukket, frigøres ”alarm feromoner”, som herefter vil tilkalde andre hvepse og lokke dem til at stikke også.

Det farlige ved hvepsene er deres stik, hvor de sender gift ind i kroppen. Nogle mennesker er allergiske overfor denne gift, hvilket kan resultere i kritiske situationer. Og selv hvis du ikke er allergisk, kan et hvepsestik stadig udvikle en livsfarlig situation, hvis man eksempelvis bliver stykket i mund eller hals, og derved kan tungen eller luftrøret svulme op. Derfor er det en god idé at undgå hvepsene, hvis det er muligt.

 

Hvornår er hvepse aktiv? Og hvornår skal man gøre noget ved hvepse-problemet?

Hvepse er nogle robuste insekter, som er aktive om dagen, de flyver fra morgen til sen aften. Og på de lunefulde sommeraftener flyver de også ude selv efter skumringen.
Hvepse bliver ofte aggressive i sensommeren – ofte i slutningen af august samt september. Derfor anbefaler vi at man gør noget ved hvepse-problemet, så som at få os til at hjælpe jer med at fjerne hvepsebo i god tid, gerne om foråret, da der kun er én hveps i boet på dette tidspunkt – dronningen.

Hvis man venter med at fjerne hvepseboet til midt på sommeren, kan der i stedet for blot dronningen nu være 500-1000 hvepse i boet, og her bliver det hektisk at selv skille sig af med boet, og man kan i disse tilfælde være nødsaget til at finde hjælp af skadedyrsbekæmpere.

hvepsebo

Sådan bekæmper du hvepse i din bolig:

Det anbefales altid at få professionel hjælp, da hvepse kan være aggressive, og dette kan blive en grim oplevelse, hvis man ikke ved, hvordan man skal håndtere situationen korrekt. Derfor kan du hurtigt få effektiv professionel hjælp ved at ringe på 24 24 55 83, og vi vil her give jer et godt tilbud.

Hvordan vil behandlingen fra vores professionelle team foregå?

Vi starter altid med at gennemgå det område, hvor hvepsene er aktive, og ud fra dette kan vi oftest finde hvepseboet og behandle direkte på boet.

Hvis vi ikke har mulighed for at komme til boet – eks. hvis det højt oppe på loftet eller bagerst i skuret, så behandler vi i stedet hvepsenes ind- og udgang. Derfor går vi aldrig derfra uden vi har udøvet en virkende behandling, og begge nævnte muligheder er særdeles effektive, da de på disse måder vil gå i giften uanset, hvordan vi ender med at behandle dit hjem. Vi skal derfor nok komme dit hvepseproblem til undsætning!

Info om giften:

Den gift, som vi bruger til at bekæmpe hvepsene, er oliebaseret. Modsat ”skumgift”, som man nemt kan skylle væk, så sætter den oliebaseret gift sig i træet eller hvepseboet – alt efter behandlingsmulighed, og dette sikre at giften ikke skylles væk. Giften er derudover også langtidsvirkende i 3-4 måneder. Giften er dog øjeblikkelig virkende, og dermed dræber den hurtigt og effektivt hvepsene, inden de bliver aggressive. På denne måde sikre vi på bedst muligt at ingen bliver stukket efter vores besøg. Giften er naturligvis ikke farlig for mennesker og dyr, men det anbefales ikke at røre ved det efter behandlingen. Giften kan svie i øjnene, men det er på ingen måde farligt!

Vores suveræne priser:

1 stk Hvepsebo:

  1. 800,- inkl. moms

2 stk hvepsebo:

  1. 1.200,- inkl. moms

Der må påregnes kørselstillæg udenfor Aarhus. Behandling udføres af Myremanden.dk

Gør-det-selv behandling:

Hvis man har mod på det, er der også rig mulighed for at selv forsøge at bekæmpe hvepse-problemet. Vi har de rette midler til at gøre det selv.

 

Vi kan varmt anbefale vores effektive hvepsesprays. Vi har to forskellige varianter. Enten kan man prøve ’HvepseFri Spray’, som er en skumspray. Denne sprøjtes direkte ind i boet, og dette hindrer hvepsene i at flyve ind og ud af boet, samt det beskytter dig mod angreb under bekæmpelsen af hvepseboet. 

En anden hvepsespray, som vi klart kan anbefale er ’Pest Stop Hvepsespray’. Denne er udstyret med en kraftig dyse, som gør at du nemt og med en sikker afstand kan bekæmpe dit hvepsebo. Den er derimod også effektiv mod enkelte hvepse.

 

En anden løsning, som du selv kan klare, er at sætte hvepsefælder op. Her køber du fælden, hvorefter du tilkøber lokkemiddel. Vi har også gjort det helt enkelt og nemt for dig – du kan nu købe vores pakkeløsning ’Green Protect Hvepsefælde’, hvor du får en genanvendelig hvepsefælde samt lokkemiddel til en enestående pris. 

 

Et andet virkningsfuldt middel er ’Perma Forte B’, som er en øjeblikkelig dræbende væske til insekterne, herunder hvepsene. Denne kan bruges i bolig, kontor, lagerrum mm., og den er særligt god til at trænge ind i sprækker og revner. Den er 100% oliebaseret, og dermed har den en langtidsvirkende effekt på op til 3 måneder.

 

Et andet effektivt middel er vores ’K-Othrine Partix’, som er et insektmiddel med en langtidseffekt i op til 12 uger. Denne kan bruges på alle overflader, og man kan bekæmpe hvepsebo udendørs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *