Har dit træværk svamp? – Her er hvad du kan gøre!

Svamp kan have alvorlige konsekvenser både for dig og træværket, samt vægge og loft i din bolig. Det er derfor vigtigt at så snart du opdager et svampeangreb, får det anmeldt til din forsikring og udbedre skaderne omgående. Der findes mange forskellige typer svamp, som kan opstå inde i din bolig, det hyppigste vi ser, er gul tømmersvamp, ægte hussvamp og skimmelsvamp.

Har dit træværk svamp?

Hvilke kendetegn er der ved svamp?

Skimmelsvamp:

Skimmelsvamp finder man ofte i fugtige rum såsom kælderrum, eller i bjælkerne mellem kælder og stueetagen. Det ses typisk i områder, der er dårligt isoleret, og det kunne f. eks. være gamle trælister i et vindue. Skimmelsvamp er ikke nedbrydende, men kan derimod have alvorlige konsekvenser for dig og dit helbred. Symptomerne kan inddeles i to hovedgrupper, irritation, samt allergi og anden overfølsomhed. Irritation kan forårsage bl.a. hovedpine, irritation i øjne, næse og øvre luftveje, træthed, udslæt og hoste. Børn som vokser op i en bolig med skimmelsvamp, er mere udsatte og deres risiko er højere i forhold til at udvikle astma. Du kan også udvikle skimmelsvampeallergi og i sjældne tilfælde allergisk alveolitis, der kan give feber, hoste, kulderysten, åndenød, astma og luftvejsobstruktion.

Ægte hussvamp:

Ægte hussvamp er kendt for at være den mest farlige trænedbrydende svamp. Detgror ikke på nyt og sundt træ, så det er derfor ofte kun at se i ældre træ, som allerede er inficeret med andre svampearter. Den kan også udvikle sig på cement, isolering, indskudsler mv. Denne svamp kan under de rigtige forhold udvikle sig meget hurtigt og forårsage råd i træværket. Det er let genkendeligt med sin brune farve og sin hvide kant og findes oftest i skjulte konstruktionsdele som f.eks i hulmuren, bag paneler, bag indmuret bjælkelagsrem, i fugerne i murværket osv. Den kan derfor være meget svær at opdage. Ægte hussvamp foretrækker en temperatur på ca 25º og en luftfugtighed på 20-30%, men dør ved temperaturer på over 37º. Denne svamp kan, i modsætning til andre svampearter, nedbryde et træværk på bare få måneder, ved at sprække på tværs af fiberretning (brunmuld).

Gul Tømmersvamp:

Gul tømmersvamp er den mest almindelige svampeart vi har i bygninger. Den er særlig forekommende i bjælker mellem kælder og etagen ovenover, eller i indmuret træværk, såsom spær, bjælkeender og remme. Gul tømmersvamp foretrækker en temperatur på 23-25º og en luftfugtighed på 22-30%, men kan forekomme i luftfugtighed helt ned til 15%. Denne svamp kan leve flere år i tørke dvale og igen blusse op ved luftfugtighed over 15%. Gul tømmersvamp nedbryder oftest bjælkerne indefra, og det kan være svært at se med det blotte øje. Derfor vil vi opfordre dig til at kigge efter buler og uligheder med en lommelygte.

Skimmelsvamp

Hvordan bekæmper man svamp?

Ofte kan skimmelsvamp vaskes af med et af de nedenstående midler, men i slemme tilfælde kan du være nødt til at udskifte materialerne, hvor skimmelsvampen gror. Se vores udvalg her!

Først skal du blot lægge det berørte område og sikre dig at du kan se det hele. Dernæst kan du med et af de godkendte midler og en solid børste, skrubbe skimmel af. Husk at følge vejledningen på midlet og ikke overdosere! Midlerne fjerner dog ikke eventuel misfarvning fra skimmelsvampen. Efter du har skrubbet grundigt, er det yderst vigtigt at gøre området rent, for at fjerne så mange svampesporer som muligt. Derefter kan du vaske og støvsuge(HEPA-filter), alle dine møbler, få vasket dit tøj, sengetøj og andre tekstiler der kan klare vask. Det er dog ikke nødvendigt at vaske ved høj temperatur.

Til sidst kan du med en skimmeltest teste om du har slået skimmelsvampene ned.

Hvilke produkter anbefales til svamp og skimmel

199.95kr.899.95kr.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
89.95kr.489.95kr.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
189.95kr.1,299.95kr.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
329.95kr.1,199.95kr.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Har du svamp i din bolig, er det vigtigt at du får det behandlet hurtigst muligt, med et godkendt middel. Her kan vi klart anbefale Protox Svamp, om både bekæmper Ægte hussvamp, Hvid Tømmersvamp, Gul tømmersvamp, korkhat, poresvamp og har en forebyggende effekt mod skimmelsvampe. Protox Svamp kan bekæmpe igangværende svampeangreb og samtidig vil det forebygge mod fremtidige angreb.

Er du i tvivl om du har skimmelsvamp, kan du bruge en skimmeltest. Denne skimmeltest kan give dig svar på, om der er protein til stede, og dermed fortælle dig om det er skimmel eller sod. Testen kan også bruges til at undersøge, om det allerede behandlede område er behandlet grundigt nok.

Til bekæmpelse af skimmelvækst, kan vi klart anbefale Protox Hysan.Hysan er et middel, der bruges til rensning og desinfektion af skimmelsvampe på alle overflader. Dette middel kan også bruges til at fjerne dårlig lugt, bakterier og virus.

Hvis du vil forebygge mod skimmelangreb kan du med fordel bruge Protox Skimmel. Protox Skimmel, forebygger vækst og misfarvning af skimmelsvamp indendørs og kan bekæmpe og forebygge misfarvning af udendørs træmaterialer. Alternativt kan du også bruge Protox Akvagrundder både forebygger mod råd, blåsplint, skimmelsvamp og almindelig svamp.

Husk, at du altid kan ringe til os og vi vil sidde klar til at guide og vejlede dig på bedst mulig vis, så du får svar på alle dine spørgsmål!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *