Viser alle 10 resultater

Hvepse:

Den rigtige betegnelse for hvepse er ”Gedehams”, der findes nemlig mange arter af hvepse med det tilfældes at de alle høre under kategorien gedehamse. Der findes i Danmark lige pt 7 arter af gedehamse, der er karaktisseret ved deres todelte kroppe, opdelt i hoved og krops region og bag parti, samt deres sort-gule mønster. En gedehams kan blive, alt afhængig af arten, fra 12mm op i mod 3cm lange.

Gedehamse er i Danmark kun i live i 1 år, på nær nogle af de befrugtede dronninger der overvintrer, for derefter at starte på ny året efter. Gedehamse bor som regel i et bo også bedre kendt som en ”kube” de selv fremstiller af træfibre som de sammentygger med spyt for at kunne forme det.

Gedehamse fodre deres larver med kød fra fx fluer og andre insekter. Hvor de selv lever af sukkerstoffer som fx blomsterhonning eller lign søde sager.

Når sommeren er ved at være slut bliver der lagt store mængder larveceller hvor de nye dronninger og hanner befinder sig. Dronningen finder sig et nyt sted at overvintre som fx et hul i jorden, et hul i et træ eller en krog i et hus. Når det er tid for de nye dronninger og hanner at komme ud finder de ud for at formere sig med andre dronninger og hanner. Der kan sagtens kommer et par hundrede dronninger fra sådan et kuld.

Gedehamse er mere en irritation end et egentligt skadedyr. De kan ødelægge både frugt, brød og andre søde sager, og såvel som fluer kan de udgøre en smittefare hvis de fx finder deres mad i skraldespande.